Vorige deelnemer
Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”
Volgende deelnemer
Orkest Koninklijke Marechaussee

Kenmerken

De muzikanten van de kapel spelen vooral popmuziek, jazz en filmmuziek. Regelmatig met gastartiesten. Het orkest beschikt over een vaste bezetting met gitaar, toetsen, basgitaar/contrabas en drums.
Op de binnen- en buitenpodia bereikt het orkest duizenden muziekliefhebbers. Zij maken op een positieve manier kennis met een professionele luchtmachtorganisatie.

Geschiedenis

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd er een muziekkorps opgericht, waarvan de leden oorlogsvrijwilligers waren van de Gezagstroepen in het district Twente. In mei 1946 verhuisde dit muziekkorps naar het Commando Luchtvaarttroepen in Breda en werd dit korps: het Muziekkorps van het Commando Luchtvaarttroepen. Daarnaast was er een tamboerkorps van 26 dienstplichtigen. Deze werd aan het muziekkorps toegevoegd.

Door de vele werkzaamheden kreeg dit vrijwilligerskorps in 1950 de ministeriële goedkeuring om een groter beroepsorkest te worden: de Luchtmachtkapel.
In dezelfde periode werd het Muziekkorps van het Regiment Stoottroepen van de Koninklijke Landmacht opgeheven. De 30 muzikanten van dit korps werden ook toegevoegd aan de Luchtmachtkapel. Op 28 november 1951 was het eerste concert in de Rivièra Hal te Rotterdam.

Op 1 juli 1953 werd de luchtmacht een zelfstandig krijgsmachtdeel. De Luchtmachtkapel werd omgedoopt tot Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Vanaf 8 juni 2020 is de officiële naam: Orkest Koninklijke Luchtmacht.

  1. Home
  2. Deelnemers
  3. 2022
  4. Orkest Koninklijke Luchtmacht

Orkest Koninklijke Luchtmacht

Het Orkest Koninklijke Luchtmacht is een van de 3 militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De musici verzorgen de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden.

https://www.defensie.nl/onderwerpen/muziek/kapel-koninklijke-luchtmacht

Deel dit bericht

Menu