Vorige deelnemer
Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers
Volgende deelnemer
Orkest Koninklijke Luchtmacht

Kenmerken
De KMKJWF is onderdeel van de Koninklijke Landmacht en bestaat uit 53 muzikanten. Het is de oudste kapel van Nederland.
De KMKJWF speelt zoveel mogelijk origineel repertoire maar ook eigen versies van klassieke en filmmuziek. Ook begeleiden de musici artiesten. Tijdens concerten wisselen diverse stijlen elkaar af, van modern tot klassiek.
Naast bestaand repertoire laat de KMKJWF nieuwe muziek componeren. Zo kan de kapel ook in de toekomst origineel repertoire blijven spelen.

Samenwerking
De KMKJWF onderscheidt zich verder met spectaculaire en choreografisch taptoeshows. Bij deze taptoeshows en grote ceremonies werkt het orkest samen met de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’.

Tenue
Tijdens ceremoniële plechtigheden draagt de KMKJWF het ceremoniële tenue van het Garderegiment Grenadiers. Bijvoorbeeld bij Prinsjesdag of staatsbezoeken. Kenmerken van deze tenues zijn de berenmutsen en schellenbomen. Koningin Emma schonk deze in 1901 aan de toenmalige Koninklijke Militaire Kapel.
Bij alle andere optredens draagt de kapel het ceremoniële tenue van het oudste regiment van de landmacht. Dit is het Regiment Infanterie ‘Johan Willem Friso’.

Geschiedenis
De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ ontstond in januari 2005. Dit was na een reorganisatie van de militaire muziek. De 4 tot dan toe bestaande orkesten binnen de Koninklijke Landmacht werden opgeheven. De kapel zette de tradities voort van 2 muziekkorpsen: de Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag (sinds 1829) en de Johan Willem Friso Kapel uit Assen (sinds 1819).
Koningin Beatrix gaf de nieuwe kapel het predicaat Koninklijk. Daarna werd de officiële naam vanaf 1 januari 2005 Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

  1. Home
  2. Deelnemers
  3. 2022
  4. Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”

Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) is een van de 3 professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De kapel verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. Bij de concerten staat het muzikaal erfgoed hoog in het vaandel.

Land van Herkomst: Nederland
https://www.defensie.nl/onderwerpen/muziek/koninklijke-militaire-kapel-johan-willem-friso

Deel dit bericht

Menu