Het Nederlands Politieorkest

Het Nederlands Politieorkest (NPO) is het muzikale visitekaartje van de politie in Nederland. De slagwerkgroep en de Nederlandse Politie Steelband maken deel uit van het NPO. Door deze unieke samenstelling is het NPO breed inzetbaar en kan het vrijwel ieder genre muziek uitvoeren. Een prima instrument om mensen op een andere manier kennis te laten maken met de Nederlandse politie.

https://politieorkest.nl

Het Nederlands Politieorkest (NPO) is een symfonisch blaasorkest dat bestaat uit ongeveer 55 muzikanten die werkzaam zijn bij de Nationale politie. Ze zijn afkomstig uit alle Regionale Eenheden in het land. Het NPO werd opgericht in 1995.

Het muzikale visitekaartje van de politie
Het orkest is een primamiddel om mensen op een andere manier kennis te laten maken met de Nederlandse politie. Mede door als vertegenwoordiger op te treden op grote nationale en internationale evenementen levert het NPO een belangrijke bijdrage aan de public relations van de Nederlandse politie. Het NPO bestaat uit enthousiaste leden die veel tijd en energie steken in hun hobby. Gemiddeld treedt het orkest ongeveer 25 maal per jaar op.

Symfonisch blaasorkest
Het NPO is een symfonisch blaasorkest. Symfonisch wil hier niet zeggen dat er strijkinstrumenten van het orkest deel uit maken, doch dat de uitvoering door de instrumentale bezetting symfonisch is getint. Naast de meest voorkomende instrumenten zoals hoorns, bassen, trompetten, trombones, baritons, klarinetten, slagwerk zijn er ook meer specifieke instrumenten. Specifieke instrumenten zoals althobo, fagot, piccolo-trompet, strijkbassen, basgitaar, synthesizer, altklarinet en marimba.
De slagwerkgroep van het Nederlands Politieorkest bestaat uit vijftien muzikanten, allen werkzaam bij de politie. Zij lopen voorop als het volledige Nederlands Politieorkest deelneemt aan evenementen zoals Prinsjesdag, Veteranendag en de Nijmeegse Vierdaagse.

De slagwerkgroep bespeelt instrumenten die speciaal voor de muzikanten zijn gemaakt: vijf diepe paradetrommen, vijf platte snaredrums, twee cymbalen en drie basedrums. Daarnaast verzorgt de slagwerkgroep ook zelfstandige optredens. Het instrumentarium wordt dan uitgebreid met vier concert toms, twee bongo sets, drie cymbals en effectinstrumenten.

De slagwerkers hebben een dubbelrol binnen het Nederlands Politieorkest. Zij spelen namelijk ook in de Nederlandse Politie Steelband.

De Steelband
Of het nu gaat om een Zuid-Amerikaanse feestavond, een dorpsfestijn, een festival of een officiële gelegenheid zoals een receptie. De muzikale politiemensen van de steelband van het Nederlands Politieorkest staan garant voor een swingend Carribean optreden. Overal en voor iedereen.

Het repertoire van de Nederlandse Politie Steelband is gevarieerd. De Caribische muziek vormt natuurlijk de basis maar de muzikanten brengen ook moeiteloos rock, pop en zelfs klassiek op de pannen ten gehore.

De Nederlandse Politie Steelband werd in 1979 opgericht en maakt sinds 2012 deel uit van de stichting Nederlands Politieorkest. De muzikanten zijn allen werkzaam bij de politie door het hele land en in verschillende politiefuncties. Daarnaast komen ze regelmatig bijeen om met veel enthousiasme en inzet muziek te maken. Grotendeels in Nederland maar zij hebben al meerdere malen ook met succes in het buitenland opgetreden.

Menu