pixel vdb
Vorige deelnemer
Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” (NL)
Volgende deelnemer
Orkest Koninklijke Marechaussee (NL)

Kenmerken
Achter onze militaire uniformen schuilen 48 conservatorium geschoolde musici. Een deel met een klassieke achtergrond, een deel uit de pop- en jazzmuziek. Dat maakt ons orkest zo uniek! Daar waar in het verleden onze muziek het verschil maakte op het slagveld, worden wij en onze muziek tegenwoordig anders ingezet. Wij staan midden in de samenleving.

 

Met onze muziek vertellen wij het verhaal van de luchtmacht/Defensie en verbinden wij onze wereld met de wereld buiten onze vliegbases. Wij brengen een ander geluid.

Vanwege onze verrassende samenwerkingen en ons uiteenlopende repertoire met een militaire ‘touch’ is het Orkest Koninklijke Luchtmacht uniek in de professionele muziekwereld, zowel in Nederland als daarbuiten. Sinds 1 januari 2020 staat het orkest onder leiding van Majoor Patrick Curfs.

 

Geschiedenis
Kort na de Tweede Wereldoorlog werd er een muziekkorps opgericht, waarvan de leden oorlogsvrijwilligers waren van de Gezagstroepen in het district Twente. In mei 1946 verhuisde dit muziekkorps naar het Commando Luchtvaarttroepen in Breda en werd dit korps: het Muziekkorps van het Commando Luchtvaarttroepen. Daarnaast was er een tamboerkorps van 26 dienstplichtigen. Deze werd aan het muziekkorps toegevoegd.

Door de vele werkzaamheden kreeg dit vrijwilligerskorps in 1950 de ministeriële goedkeuring om een groter beroepsorkest te worden: de Luchtmachtkapel.
In dezelfde periode werd het Muziekkorps van het Regiment Stoottroepen van de Koninklijke Landmacht opgeheven. De 30 muzikanten van dit korps werden ook toegevoegd aan de Luchtmachtkapel. Op 28 november 1951 was het eerste concert in de Rivièra Hal te Rotterdam.

Op 1 juli 1953 werd de luchtmacht een zelfstandig krijgsmachtdeel. De Luchtmachtkapel werd omgedoopt tot Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Vanaf 8 juni 2020 is de officiële naam: Orkest Koninklijke Luchtmacht.

Orkest Koninklijke Luchtmacht (NL)

Het Orkest Koninklijke Luchtmacht is een van de 3 militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De musici verzorgen de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden.

https://www.defensie.nl/onderwerpen/muziek/orkest-koninklijke-luchtmacht

Deel dit bericht