pixel vdb
Vorige deelnemer
Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers (NL)
Volgende deelnemer
Orkest Koninklijke Luchtmacht (NL)

Kenmerken
De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso (KMKJWF) is onderdeel van de Landmacht en wij dragen de tradities uit van de oudste militaire orkesten van Nederland. De rol van de KMKJWF is afwisselend want niet elk evenement is een parade zoals bijvoorbeeld Prinsjesdag. Daarom hebben we getalenteerde professionele muzikanten die kunnen optreden in elke muzikale combinatie van een klein jazz-combo tot een volledig symfonisch blaasorkest.

Samenwerking
De KMKJWF onderscheidt zich verder met spectaculaire en choreografisch taptoeshows. Bij deze taptoeshows en grote ceremonies werkt het orkest samen met de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’.

Tenue
Tijdens ceremoniële plechtigheden draagt de KMKJWF het ceremoniële tenue van het Garderegiment Grenadiers. Bijvoorbeeld bij Prinsjesdag of staatsbezoeken. Kenmerken van deze tenues zijn de berenmutsen en schellenbomen. Koningin Emma schonk deze in 1901 aan de toenmalige Koninklijke Militaire Kapel.
Bij alle andere optredens draagt de kapel het ceremoniële tenue van het oudste regiment van de landmacht. Dit is het Regiment Infanterie ‘Johan Willem Friso’.

Geschiedenis
De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ ontstond in januari 2005. Dit was na een reorganisatie van de militaire muziek. De 4 tot dan toe bestaande orkesten binnen de Koninklijke Landmacht werden opgeheven. De kapel zette de tradities voort van 2 muziekkorpsen: de Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag (sinds 1829) en de Johan Willem Friso Kapel uit Assen (sinds 1819).
Koningin Beatrix gaf de nieuwe kapel het predicaat Koninklijk. Daarna werd de officiële naam vanaf 1 januari 2005 Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” (NL)

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) is een van de 3 professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De kapel verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. Bij de concerten staat het muzikaal erfgoed hoog in het vaandel.

Land van Herkomst: Nederland
https://www.defensie.nl/onderwerpen/muziek/koninklijke-militaire-kapel-johan-willem-friso

Deel dit bericht