pixel vdb
Vorige deelnemer
USAF Honor Guard Drill Team (USA)
Volgende deelnemer
Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers (NL)

De Marinierskapel der Koninklijke Marine heeft een speciale klank, uitstraling en speelt verschillende soorten muziek. Daarom wordt in binnen- en buitenland regelmatig om de Marinierskapel der Koninklijke Marine gevraagd.

Concerten
De concerten zijn meestal in 2 delen. Voor de pauze ligt het accent op symfonische blaasmuziek met solisten uit eigen gelederen. Na de pauze speelt de kapel in big bandopstelling en wisselen jazz, pop en entertainment elkaar af. Het korpsconcert in De Doelen in Rotterdam is een van de jaarlijkse hoogtepunten.
De Marinierskapel der Koninklijke Marine heeft in bijna alle Europese landen opgetreden. Daarnaast in landen als Aruba, Curaçao, Japan, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten.

Geschiedenis
Voordat de marine een eigen harmonieorkest had, gingen er al muzikanten mee aan boord van schepen. Vanaf 1799 kregen scheepscommandanten officieel toestemming muzikanten te laten meevaren. Zij vermaakten de bemanning tijdens lange zeereizen. Met toestemming van koning Willem III werd in 1864 de Stafmuziek van de Koninklijke Marine opgericht.
De Stafmuziek van de Koninklijke Marine werd opgeheven na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding van Nederland meldden 18 vroegere leden van de stafmuziek zich in Rotterdam. 1 augustus 1945 besloot de toenmalige minister van Marine weer een muziekkorps op te richten. De officiële naam van dit muziekkorps werd Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Marinierskapel der Koninklijke Marine (NL)

De Marinierskapel der Koninklijke Marine is een van de 3 professionele harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De 53 muzikanten verzorgen de muziek bij staatsceremonies en militaire ceremonies. Vaak samen met de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers.

Land van Herkomst: Nederland
Vestigingsplaats: Rotterdam
Soort orkest: Harmonie
https://www.defensie.nl/onderwerpen/muziek/marinierskapel-der-koninklijke-marine

Deel dit bericht