Orkest Koninklijke Marechaussee

Het Orkest Koninklijke Marechaussee is een beroeps fanfareorkest. Het korps speelt tijdens militaire plechtigheden bij de Koninklijke Marechaussee en geeft korpsconcerten. Het Orkest verzorgt ook muziek bij Defensie- en staatsaangelegenheden.

Land van Herkomst: Nederland
Vestigingsplaats: Apeldoorn
Soort orkest: Fanfare
https://www.defensie.nl/onderwerpen/muziek/trompetterkorps-der-koninklijke-marechaussee

Het Orkest Koninklijke Marechaussee
Dit orkest bestaat uit reservisten en musici met een deeltijdfunctie. Het zijn professionele, semiprofessionele en amateurmuzikanten. De reservisten zijn alleen als muzikant aan de marechaussee verbonden. Zij werken gemiddeld 2 dagen per week bij het orkest.

Geschiedenis
Het Orkest Koninklijke Marechaussee is op 12 april 1950 opgericht als militaire drumband. Het korps kreeg signaaltrompetten en trommen van de burgerij van Apeldoorn. Het korps bestond uit een kleine kern van beroepspersoneel en marechaussees in opleiding van het opleidingscentrum in Apeldoorn.
Het Orkest is een aantal keer veranderd van bezetting. Voor het laatst in 2005. Sinds die tijd is het een fanfareorkest.
Het Orkest heeft aan diverse taptoes deelgenomen. In Australië, Canada, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland, Rusland en (uiteraard) Nederland. Vanaf 1 januari 2019 is de naam Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee gewijzigd. Met de naam Orkest Koninklijke Marechaussee komt de professionele status van het orkest beter tot zijn recht.

Schoolbezoeken
4 leden van het Orkest bezoeken basisscholen om kinderen kennis te laten maken met muziek. De leerlingen krijgen een lesboekje en leren spelenderwijs met muziek om te gaan. Aan het einde van het bezoek geven de leden een miniconcert.

Menu