pixel vdb
Vorige deelnemer
Marinierskapel der Koninklijke Marine (NL)
Volgende deelnemer
Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” (NL)

Tamboers en pijpers zijn als marinier ook inzetbaar tijdens crisisoperaties over de hele wereld. Ook gaan ze soms mee tijdens oefeningen. Bijvoorbeeld de bergtraining in Schotland of de wintertraining in Noorwegen.
Tamboers en Pijpers spelen op straat
Een belangrijk kenmerk van de techniek van de tamboers is de vlamslag. Dit is een slag van de linkerstok direct gevolgd door de rechter, of omgekeerd. Ook zijn de tamboers beroemd om hun fraai lopende roffels: 2 slagen rechts en 2 slagen links, enzovoort. De tamboers kunnen in marstempo 960 slagen per minuut maken.

Steelband Korps Mariniers
10 muzikanten van de Tamboers en Pijpers spelen in de Steelband. De Steelband verzorgt muziek op tropische feesten, tijdens evenementen en recepties. De band speelt een groot aantal Latijns-Amerikaanse muziekstijlen zoals de rumba, de bossanova, de calypso, de salsa en de lambada.
Steelbandmuziek komt oorspronkelijk uit het Caribisch gebied. Door de aanwezigheid van mariniers op Aruba is deze muziek ook naar Nederland gekomen. Mariniers hebben altijd een speciale band gehad met Aruba. In 1969 ontving de toenmalige commandant van het Korps Mariniers een compleet steelbandinstrumentarium van de Arubaanse bevolking. Vanaf dat moment is de Steelband ontstaan.

Signaalhoorn
Tamboers en Pijpers moeten ook op traditionele wijze de trompetsignalen op een signaalhoorn kunnen blazen. De Koninklijke Marine gebruikt nog steeds signalen voor ceremoniële doelen. Bijvoorbeeld bij het baksgewijs en de vlag hijsen.

Geschiedenis
De Tamboers en Pijpers bestaan vele eeuwen langer dan de Marinierskapel. Zij stonden aan de basis van de hedendaagse militaire marsmuziek.

Eerste tamboers en pijpers
In 1665 is het Korps Mariniers opgericht. Datzelfde jaar kwam de eerste tamboer officieel in dienst bij de Nederlandse zeemacht. In 1699 deden de pijpers hun intreden bij het Korps Mariniers. Ze hadden 3 fluiten in een verschillende stemming. Mariniers namen deze mee in een koperen fluitenbuis die aan de koppel hing. Deze buis is nog steeds onderdeel van het galatenue. De trommelslager en pijper aan boord hadden een dubbelfunctie als scheepstrompetter. Zij moesten dus ook signalen doorgeven.
In 1902 kreeg kapitein der mariniers G.A. Linckers opdracht een lichtere uitrusting voor de Tamboers en Pijpers te ontwerpen. Tot 1983 werd de Des-fluit gebruikt. Pas na 1983 is deze vervangen door de huidige C-piccolo. Bij het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1814 werden op verzoek van Koning Willem I een aantal militaire signalen in notenschrift vastgelegd. Deze signalen worden vandaag de dag nog als ceremonieel uitgevoerd.
Begrip bij de marine

De Tamboers en Pijpers zijn bij de Koninklijke Marine altijd een begrip geweest. Iedere marineman of -vrouw heeft op hun muziek leren marcheren.

Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers (NL)

Tamboers & Pijpers, sinds 1665 al een begrip in de Nederlands Militaire muziek, staan in de wereld bekend om hun traditionele trommel en fluit marsen. Hun hedendaagse werk bestaat uit het begeleiden van ceremonies, militaire uitvaarten en Staatsceremonieel in combinatie met de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Land van Herkomst: Nederland
https://www.defensie.nl/onderwerpen/muziek/tamboers-en-pijpers-van-het-korps-mariniers

Deel dit bericht