pixel vdb
Vorige deelnemer
Jordanian Armed Forces Band
Volgende deelnemer
Fabia Dance Center

De helft speelt op speciale Healy pijperfluiten en de helft speelt op speciale paradetrommen. Onze leden variëren in rang van soldaat tot adjudant-onderofficier, en allemaal hebben ze de reguliere dienstplicht doorlopen. De kwaliteit van het tamboerkorps is hoger dan ooit, en daarom is het een zeer aantrekkelijke werkplek voor onze muzikaal aangelegde militairen.

Leden van het korps worden “tamboer” genoemd. Het is een titel die ze met trots dragen, omdat het aangeeft dat ze iets kunnen wat niemand anders kan. Het tamboerkorps staat onder leiding van Tamboer-Maître Adjudant Thomas H. Duvander, en onderbevelhebber Tamboer-Maître Sergeant Emil L.A. Ravn.

De instrumenten
De instrumenten waarop wij spelen zijn speciaal voor ons naar wens gemaakt.

Onze pijperfluiten zijn 7-gaats Healy fluiten, gemaakt van Afrikaans zwarthout en versterkt met metalen hoepels om te voorkomen dat ze barsten ten gevolge van ons koude klimaat. Daarnaast moet elke soldaat die fluitspeelt ook trompet kunnen spelen, omdat we veel traditionele evenementen hebben waarin wij ook de trompetsignalen verzorgen.

Onze meest gebruikte paradetrom is een speciaal gemaakte trom met een versterkte houten ketel en metalen randen. De trom is zodanig vervaardigd dat hij zo weinig mogelijk weegt, om de belasting op rug en schouders van onze militairen te beperken.

We hebben ook nog een andere trom, de gallatromme. Deze trom springt wat meer in het oog en heeft een metalen Kongelige Livgarde logo in reliëf. Dit logo moet voor gebruik worden losgemaakt en opgepoetst. Gelegenheden waarbij deze trom wordt gebruikt zijn de verjaardag van Koningin Margrethe II en Nieuwjaarsdag.

De muziek
Onze muziek en manier van spelen zijn gestoeld op een trotse traditie. Wij hebben een enorm repertoire bestaand uit oude en nieuwere stukken. We kunnen nieuwe stukken spelen, maar we spelen ook graag de militaire parademuziek op de traditionele manier. Bij andere, minder gebruikelijke evenementen brengen we soms allerlei soorten muziek ten gehore.

Den Kongelige Livgarde, Vagtkompagniet

De Vagtkompagniet (Garde compagnie) is gelegerd in de kazerne van de Kongelige Livgarde bij Slot Rosenborg in het centrum van Kopenhagen. In totaal bestaat de garde uit 470 militairen, waarvan 400 dienstplichtigen. Rekruten bij de Kongelige Livgarde dienen in totaal 8 maanden – 4 maanden gevechtstraining en 4 maanden wachtdienst bij de koninklijke kastelen en paleizen. Om aan hun taak als gardist te kunnen beginnen, moeten ze voldoen aan bepaalde lengte-eisen. Vrouwelijke gardisten moeten minstens 1,69 m lang zijn, en mannelijke gardisten minimaal 1,75 m.

Na hun dienstplichtperiode van 8 maanden kunnen ze ervoor kiezen beroepsmilitair te worden. Dat duurt ook ongeveer 8 maanden, waarna ze de rang van soldaat krijgen. Ze kunnen dan deelnemen aan internationale missies.

Het uniform
Het huidige uniform werd niet in een specifiek jaar ingevoerd, maar is het resultaat van ongeveer drie eeuwen ontwikkeling.

Het blauwe uniform dat wordt gedragen met de berenmuts werd tijdens de Duits-Deense oorlogen van 1848-1850 en 1864 gebruikt, en het uniform zonder berenmuts werd in 1940 geïntroduceerd.

De zwaarden die bij het uniform horen zijn na de oorlog van 1848-1850 op de Duitse troepen buitgemaakt. Een groot deel ervan kwam oorspronkelijk uit het leger van Napoleon en werd na de Slag bij Waterloo van de Duitse veldmaarschalk Blucher afgenomen. De zwaarden worden zowel door de gardisten als door het tamboers gedragen. Daarnaast dragen de gardisten ook een patroonbuidel met het monogram van de huidige vorst in het midden.

Bij speciale gelegenheden, zoals de verjaardag van hare majesteit Koningin Margrethe II en Nieuwjaarsdag, dragen de paradetroepen een uniform met een rode jas in plaats van de traditionele blauwe.

De uniformen wegen zwaar. Een volledig uitgerust blauw gardistenuniform met berenmuts en zwaard weegt tot wel 15 kg, het gewicht van een wapen of paradetrom niet meegerekend.

 

  1. Home
  2. Deelnemers
  3. 2023
  4. The Royal Danish Life-guards Corps of Drums & Guard of Honour

The Royal Danish Life-guards Corps of Drums & Guard of Honour

Het tamboerkorps van de Deense koninklijke garde, Kongelige Livgardes Tambourkorps, bestaat uit 24 beroepsmilitairen die allen specialist zijn op hun instrument.

Deel dit bericht

Menu